Facebook Twitter

Pire

Pire
Pireler omurgasızlar grubunda olup eklem bacaklı sınıfı içinde incelenirler. Zoolojide siphoneptera (centocephalides) diye bilinir. Pirelerin farklı türleri bulunmaktadır. Pireler küçük, kanatsız haşereler olup beslenmelerinde mutlaka kana ihtiyaç duyarlar. Konakçı olarak geniş bir kitle seçerler.İnsanda olabildiği gibi hayvanlarda ve bitki kozalarında da bulunur. Pirenin boyu çok ufaktır genellikle 2 ile 10mm arasında değişir. Pire vücudu yanlardan basık yukarıya doğru uzanmaktadır.Derisi çok serttir ve bölmeler halindedir. Pire çok bedavacı bir haşere olup yaşamı boyunca parazit olarak sürekli başka canlı üzerinden beslenir. Pire konakçısını aynı zaman içinde birçok defa ısırabilir. Pire ısırması esnasında can yakıcı kaşındırıcı bir durum hasıl olur. Çünkü ısırdığında vücuttan kan emer ve vücudunda bulunan parazitler ağzı ile ısırılan yerden insana geçer.
Pirelerin baş kısmı çok ufak fakat karın kısımları oldukça geniştir. Pire asla uçamaz çünkü kanatları yoktur. Buna karşı pirenin ayak yapısı çok güçlüdür. Ön ayakları kısa, arka ayakları ise kalın ve uzundur bu sayede çok uzak mesafelere kadar zıplayabilmektedir. Pire kendisine gelen tehlikeyi sezinlediği takdirde kendi boyunun 200-250 katı uzaklığa zıplayabilir. Ayakuçlarında tırtıklı yapılar bulunur bu tırtıklar ile konakçısına rahatlıkla tutunurlar. Pirelerin yumurtlama olgunluğuna ulaşması için mutlaka çok iyi beslenmeleri gerekir. Karnını kan ile doyuran pire haşeresi yumurta bırakmak için kendisine uygun yer arar. Ve yumurtasını bulunduğu ortamda kuytu çatlaklar arasına, halı diplerine, yün, tüy, pamuk gibi maddelerin içine bırakır. Yumurtasını bırakırken kesinlikle toplu bir yere bırakmaz evin her tarafına dağınık bir halde bırakır. Pireler karnını doyurduktan sonra bir gün içinde 15 ile 20 kadar yumurta bırakabilir.
Pireler insanlara hastalık bulaştırma da çok etkin rol oynarlar. Birçok hastalığın temel sebebi olarak pireleri görebiliriz. Pireler sürekli olarak konakçısını değiştirdiği için bir konakçıdaki virüsleri ve parazitleri bir sonraki konakçısına aktarabilirler. O bakımdan pire ile mücadele ederken mutlaka profesyonel hareket edilmeli. Pire ile mücadele mutlaka bu işi profesyonelce yapan yasal ilaçlama firmaları aranılarak yaptırılmalı. Pire ilacı çok keskindir ve özel yöntemler ile hazırlanır. Pire yaşadığı konakçısına ve ortamına bağlı olarak farklı isimler alır. Bunlar: 1-insan piresi, 2-kedi piresi, 3-kum piresi, 4-pamuk piresi, 5-köpek piresi.
KEDİ PİRESİ
Kedilerde bulunan bu pire çeşidi diğerlerine göre çok ufaktır. Bu pire çeşidi konakçı olarak kedileri kullandığı için bu ismi alırlar. Bu pire çeşidi ev içlerine gelen kedilerden insana bulaşır. Kediler sürekli çatı araları, bodrum, kömürlük, ve dışarıda bulunan pis ortamlarda gezindiği için başka konakçıdan kedi üzerine bulaşır ve kedilerde bunu ev ortamına taşırlar. Ev ortamına gelen pireler sıcak ortam bulduklarında çabuk üreyerek çoğaldığı için çok dikkatli olmak gerekir. Pire görüldüğünde mutlaka ilaçlama servisine başvurulmalı. Pire ilaçlaması, bulunduğu ortama göre yapılmalı; yani kedinin üzerinde pire varsa ya boynuna tablet tasmalar ya da toz ilaçlar veteriner hekim kontrolünde yapılmalı. İlaçlama kapsamlı geniş bir şekilde yapılmalı çünkü etrafa sıçramış pire olabilir.
KÖPEK PİRESİ
Köpek piresi yapı olarak kedi pirelerinden daha büyüktür. Pireler üzerine konduğu canlının vücut ısısına gör vücut ısılarını ayarlarlar. Sürekli köpeği ısırıp kan emer. Bu pire çeşidi yaban hayvanlarında da bulunur. Özelikle tilki, kunduz, sincap, tavşan.vb gibi hayvanlarda da olabilir. Eğer evlerimizde evcil hayvan besliyorsak bu pire çeşidine sıkça rastlayabiliriz. Hayvanlarımızı pireden korumak için mutlaka hayvanlarımızı sık sık kontrol etmeliyiz. Hayvanlarımız veteriner hekim kontrolünde ilaçlanmalı,yaşam alanları ise mutlaka ilaçlama firması kontrolünde ilaçlanmalı. Aksi takdirde ilaçlamayı yapan kişi bilgisiz ve tecrübesiz olursa hem sağlığımız tehlike altına girer hem de çevremizde yaşayan canlılar için tehlikeli olur.
PAMUK PİRESİ
Pamuk piresi özelikle pamuklu kozası olan pamuğumsu bitkilerde görülür. Bu pamuk piresi çeşidi besinlerini bitkiler üzerinden sağladığı için yaşam alanı olarak bitkileri seçerler. Bu pireler bitkilerin taze filiz vermiş kısımlarını yerler. Ayrıca bitki çiçeği içindeki tomurcukları kemirirler ve çiçeklerin kurumasına neden olurlar. Pamuk piresi bitkilere dadandığında bitkilerin kurumasına neden olmaktadır. Pamuk piresinin bulaştığı alanı mutlaka birkaç kez ilaçlamak gerekir. Bu ilaçlama mutlaka ilaçlama firması tarafından yapılmalı. Kullanılan ilaç dikkatle seçilmeli çünkü ilaçlama yapayım derken diğer bitkilere zarar verilebilir. İlaçlama firması tarafından yapılan ilaçlamada sağlık bakanlığı onaylı ilaçlar kullanılmalı. Bu bakımından pamuk piresi ilaçlamasını; işini bilen, konusunda uzman, müşterisini memnun eden profesyonel firmaları arayarak sağlayabilirsiniz. Şirketimiz olarak bu konuda her zaman yanındayız.
İNSAN PİRESİ
İnsan piresi diğer pire türlerine göre çok daha küçüktür. Birçok hayvanda olduğu gibi pire üzerinde yaşadığı konakçının ısısına göre kendi ısısını ayarlayarak orada kalmayı garantiler. İnsan piresi ağzındaki kesici uzvu ile insanın vücudunu keser ve buradan doya doya kan emer. Kan emdikten sonra kendisine güvenli bulduğu yerlere dinlenmeye çekilir. Genellikle elbiselerin dikiş kısımlarında, koltuk ve bacak aralarında, yaka altlarında, saç aralarında veya ceplerin dip kısımlarında saklanır. Bazen insana diğer hayvanlardan da pire bulaşır yani kedi, köpek, evcil hayvanlar, av hayvanları veya fare gibi haşerelerden de bulaşır. Diğer haşereden gelen pire çeşidi kan emdikten sonra konakçıdan ayrılır.
Pire insanı ısırdıktan sonra insan vücudunda kızarıklık, kabarcık, kaşıntı, yanma gibi belirtiler görülür. Pire insanı ısırınca üzerinden geldiği konakçıya bağlı olarak insana parazit ve virüs bulaştırır. Bu bakımdan pire ile mücadele mutlaka erkenden yapılmalı. Pire vücudu ilaçtan daha az etkilendiği için ilaçlama mutlaka yoğun yapılmalı. İlaçlama yapılırken mutlaka etkili ilaçlar seçilmeli ve ilaçlar sağlık bakanlığı güvencesi altında olmalı.
 
 
 
Şirketimiz   E-Bülten Üyeliği
WEB TASARIM :  ATLASDİZAYN
         
 
Hakkımızda
   
Referanslar
   
İlaçlama
   
Haşereler
Belgelerimiz
   
Haberler
   
Foto Galeri
   
İletişim
E-Bülten servisimize kayıt olun,
İleçlama ile ilgili haberleri kaçırmayın.
 

Facebook Twitter

 
ilaçlama  | siirt böcek ilaçlama  |